HPV Virüsü (Human Papilloma Virus) enfeksiyonu son zamanlarda çokça yaygın olan virütik bir hastalıktır. Erkek ve kadınlarda anüs etrafında ve içinde, genital bölgelerde, ağız ve boğazda oluşabilen başta küçük cilt kabarcıklarıyla başlayan ve büyüyerek ilerleme gösteren lezyonlardır. Bu lezyonların tip olarak 13 -14’ü kansere neden olan tiplerdir. Diğer tipleri: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 ve 68’dir. Yaklaşık 200’den fazla tipi olduğu bilinmektedir. Toplumda en sık görülen tipleri ise 16, 51, 31 ve 52’dir. Rahim ağzı kanserlerinin nedenlerinin çoğu HPV virüsünden kaynaklanmaktadır.
İçindekiler
- HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
- Genital Siğiller Rahim Kanserine Neden Olabilir
- Makat Siğili de Kansere Yol Açabilir
- Dudak Kenarı ve Ağız İçinde Bulunan Siğiller Ciddiye Alınmalıdır
- HPV Virüsü Nasıl Geçer?
- Koterizasyonla Siğili Yakma İşlemi
- Kriyoterapi Siğili Dondurma İşlemi
- Cerrahi Yöntemler (En Son Çözüm)
- Radyofrekans İle Siğili Buharlaştırma Uygulaması
HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan kondilomlar, genital ve anal bölge siğilleri çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Nadir olasılıklarla hamamlardan, pis tuvaletlerden, havuzlardan ve beraber kullanılan havlulardan bulaşabilir. Virüsün bulaşmasıyla hemen birkaç güne siğil çıkmayabilir. Kuluçka dönemine giren bu virüs bağışıklık sisteminin düşmesiyle kendini gösterir. Hastalar genellikle oluşan siğillere ilk başta önem vermezler. Önem verilmeyen bu siğiller hızlıca ilerleme gösterirler ve yayılırlar.
Genital Siğiller Rahim Kanserine Neden Olabilir
Özellikle bayanlarda genital bölgede, erkeklerde penis ve kasık bölgelerinde oluşan siğil türüdür. Daha öncede bahsettiğimiz gibi çoğunlukla cinsel yolla bulaşmaktadır. Tedavi edilmeyen bu siğiller bayanlarda rahim kanserlerine erkeklerde ise penis üzerindeki lezyonlarda kanserleşme gerçekleşebilir.
Makat Siğili de Kansere Yol Açabilir
Hastaların bazen büyüklüklerinden dolayı hemoroid (basur hastalığına) benzettikleri makat siğilleri yine en çok cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Makat siğillerinin yayılım süresi hızlıdır. Bu ilerleme ile birlikte makat bölgesinde oluşan siğiller bağırsağa doğru ilerleme gösterir. Burada bulunan siğiller kanserleşme eğilimindedir. Anal bölge kondilomları sayıca çoğalması beklenmeden fark edildiği anda tedavi edilmelidir.
Dudak Kenarı ve Ağız İçinde Bulunan Siğiller Ciddiye Alınmalıdır
Genellikle oral ilişki yoluyla ağıza bulaşan siğillerdir. Dil köklerine ve boğaza yayılabilir. Bu yayılım zamanla çoğalınca boğaz ve gırtlak kanserlerine yol açabilir. Fark edildiği anda tedavisi aksatılmamalıdır.
HPV Virüsü Nasıl Geçer?
Kesinlikle kendi kendine geçmesini beklemek yerine mutlaka bir uzman doktordan tedavi için yardım almalısınız. Burada ilk tercih edeceğiniz uzmanlık alanı genel cerrahi olmalıdır. Tabii ki dermatoloji (cildiye) uzmanlarından da yardım alabilirsiniz. Şimdi dilerseniz HPV virüsünde uygulanan tedavi yöntemleri ile ilgili detaylara bakalım.
Koterizasyonla Siğili Yakma İşlemi
En etkili yöntemlerden biridir. Siğil olan bölgeler uyuşturulduktan sonra koter ile yakma işlemi uygulanır. Diğer yöntemlere göre daha kalıcı bir iyileşme gösterir. Çıkan siğiller her seferinde yakılarak yok edilir. Anüs içerisinde olan lezyonlar ise anoskop aleti ile girildikten sonra yine yakılma işlemi ile yok edilmektedir.
Kriyoterapi Siğili Dondurma İşlemi
Kondilom hastalığına etkisi olmayan bir yöntemdir. Tamamen siğili yok etme işlemi değildir. Hastalar çoğunlukla kriyoterapi yaptırdıktan sonra siğillerinin geçmediğini dile getirirler. Süre açısından da uzun bir yöntem olduğu için siğiller bu zaman zarfında çoğalma eğilimi gösterirler.
Cerrahi Yöntemler (En Son Çözüm)
Anestezi altında cerrahi kesiler ile yapılan işlemdir. Hastaların işlemden sonra ağrıları olabilir. Tedavi seçenekleri arasında en son tercih edilen bir yöntemdir.
Radyofrekans İle Siğili Buharlaştırma Uygulaması
Radyo frekans radyo dalgaları ile buharlaştırma işlemidir. Günümüzde radyo frekans tekniği uzman doktorlar tarafından nevüs (ben) alımlarında ve küçük siğillerin genital ve anüs bölgesindeki küçük kondilomların yok edilmesinde kullanılan bir yöntemdir.
Bu yöntem hasta konforu açısından oldukça iyidir. Ancak lezyonların yaygın olduğu durumlarda koterizasyon yöntemini tercih etmek daha doğru olacaktır. Az sayıda lezyonu olan, lezyonların plak tarzında olmadığı ve rektum içine yayılmadığı hastalarda radyo frekans tercih edilebilir. Tedavide lokalanestezi ile küçük lezyonlar uyuşturulduktan sonra radyo frekansla buharlaştırma işlemi uygulanır.
Radyo frekans ile buharlaştırarak kaybolan bu siğillerin üzeri kabuk bağlar ve oluşan bu kabuklar en geç 15-20 güne kadar düşer. Kabukların düşmesiyle ciltte oluşan hafif pembelikler de zamanla geçer. Kısa sürede iyileşme ve başarı sağladığı bu yöntemde tercih edilebilir. Radyo frekans yöntemi tedavi sonrası hasta hastanede yatmak zorunda değildir. Ayaktan bir tedavi yöntemidir. Hasta lezyonların buharlaştırıldığı günün akşamı duşunu alabilir. İş gücü kaybı oluşturan bir yöntem değildir. Koter yöntemi ile pek farkı olmayan radyo frekans yöntemini hastalar rahatça uygulatabilirler.
Koterizasyonla yakma işlemi uygulanan hastalarda tedaviler daha iyi ilerlediği için siğillerinizden kısa zamanda kurtulabilirsiniz. 6-12 ay boyunca da lezyon çıkmaz ise virüs vücuttan atılmış olarak kabul edilir. Bu süre sonrasında herhangi bir zamanda siğil oluşursa yeni bir kaynaktan virüs almış sayılırsınız. Böylece tekrar tedavi olmanız gerekecektir.
Kaynaklar:
- https://medlineplus.gov/hpv.html
- https://www.fda.gov/consumers/women/hpv-human-papillomavirus
- https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet
- https://www.sagligim.gov.tr/tuberkuloz/108-hastal%C4%B1klar-durumlar/kanser/109-rahim-a%C4%9Fz%C4%B1-kanseri-serviks-kanseri.html