Anal Apse

Anal apse, anüs çevresinde oluşan irin dolu enfeksiyon noktasıdır. Anal apse veya diğer anal hastalıklar çoğunlukla kişilerin utanma ya da çekinmeleri nedeniyle bir uzmana başvuramadıkları durumlardır. Bundan dolayı erken dönemde tanı konulamayan hastalıkların tedavi ve iyileşme süreçleri uzamaktadır.

Anal Apse Nedir?

Anal apse, makat bölgesinde iltihap oluşumuyla birlikte şişlik, kızarıklık şikayetlerinin oluştuğu bir hastalıktır. Bu apse anüs çevresindeki deriye yakın bir yerde oluşursa anal apse, rektuma yakın oluşursa da anorektal apse şeklinde anılmaktadır.

Anal Apse Belirtileri

Anal apse belirtileri arasında ağrı, ateş, kızarıklık, hassasiyet görülmektedir. Anal apse olan kişilerin çoğunda anal kanal ile deri arasında fistül gelişimi meydana gelmektedir. Anal apsenin belirtileri aşağıdaki gibi sayılabilir.

  • Anüs çevresi ağrı,
  • Anüs çevresi akıntı,
  • Ateş,
  • Halsizlik,
  • Dışkılamanın ağrılı olması,
  • Makat çevresi şişlik.

Anal Apse Neden Olur?

Anal apse genellikle anüs etrafındaki enfeksiyonlar sonucu oluşmaktadır. Enfeksiyon ile birlikte anüs çevresindeki salgı bezleri tıkanır ve içi irin dolu doku boşlukları meydana gelir. Anal apsenin oluşmasını kolaylaştıracak bazı durumlar da mevcuttur.

  • Diyabet,
  • Crohn hastalığı,
  • Kortizon ilaçları kullananlar,
  • Kanser hastaları,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HIV (AIDS),
  • Anüse yabancı bir cisim girmesi,
  • Gebelik.

Anal Apse Nasıl Yayılır?

Anal apse oluşumundan sonra basınç artmakta ve apse çevredeki dokulara yayılmaktadır. Yayılım gösterdiği yerde daha büyük bir apse oluşturmasından dolayı farklı çeşitlendirmeler bulunmaktadır. Kasların arasına doğru ilerleyip farklı bölgelere ulaşabilmektedir. Tedavi edilmediği sürece yayılım göstermekte ve kompleks bir hal almaktadır.

Anal Apsenin Neden Olduğu Hastalıklar

Anal apsenin en sık görülen komplikasyonu anal fistül oluşumudur. Anal apse tedavi edildikten sonra tekrardan ortaya çıkabilir veya fistül oluşturabilir. Fistüller de ne kadar iyi tedavisi yapılırsa yapılsın nüks edebilen sorunlardır.

Anal Apse Çeşitleri

Anal apse çeşitleri, apselerin bulundukları noktalara göre değişmektedir. Perianal, intersfinkterik, iskiorektal, supralevotor olmak üzere 4 başlıkta incelenmektedir. Apsenin makat kasları arasında oluştuğu hali intersfinkterik anal apse; makat kaslarından cilde doğru ilerleyen noktada oluşan perianal apse; apsenin makatın yukarısına doğru ilerlemesi supralevotor anal apse; makat kaslarının dışına çıkan noktada oluşması da iskiorektal anal apse olarak adlandırılmaktadır.

Anal Apse Nasıl Boşaltılır?

Anal apse mutlaka cerrahi bir şekilde boşaltılmalıdır. Apsenin çevresinden açılan bir cilt açıklığından apse drene edilmektedir, tampon uygulanmaktadır. Anal apse boşaltıldıktan sonra yara bölgesi dikişle kapatılmamaktadır. Bu durum apsenin nüks etmemesi için önemlidir. Gerekli bakım ve dikkatli hijyen ile yara kendiliğinden kapanmaktadır.

Bazı durumlarda apse kendiliğinden ya dışarıya ya da kalın bağırsağın içine boşalabilir ancak sonrasında mutlaka yine bir uzmana muayene olunmalıdır. Tamamen doğru şekilde temizlenemeyen anal apse, fistül oluşumuna neden olabilir.

Anal Apse Tedavisi

Anal apsenin tedavisi; acil bir şekilde apsenin temizlenmesidir. Doğru bir teknik ve hızlı bir zamanlama ile apsenin boşaltılması, anal apse tedavisinin amacıdır. Aynı zamanda enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik ve ağrı kesici tedavisine de başlanmaktadır. Anal apsenin olduğu bölgeye bir kesik atılır ve dren konularak irinin boşaltılması sağlanır. Yaklaşık bir ay boyunca apsenin olduğu bölge bir doku ile dolarak iyileşir.

Anal Apse Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anal apse tedavisinden sonra dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle yara bölgesinin temizliğine dikkat edilmeli ve pansuman yapılmalıdır. Doktor apseyi temizledikten sonra ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar verecektir, bu ilaçları düzenli kullanmak önemlidir. Anal apse tedavisi sonrası oturma banyosunun yapılması, anal bölgenin temizliğine dikkat edilmesi önemlidir. Anal apseye neden olabilecek veya başka hastalık bulunuyorsa, bunların tedavisinin yapılması da anal apsenin iyileşmesine yardımcı olabilecektir. Tedavi sonrası hastanede bir-iki gün istirahat gerekebilmektedir. Sigara içen veya diyabet hastası olanlarda yara iyileşmesi daha uzun sürebilmektedir.

Makat apsesi kendi kendine geçer mi?

Anal apseler kendiliğinden patlayabilir ancak içi tam olarak boşaltılamadığından daha kötü senaryolara sebep olabilirler.

Makat apsesi kaç gün sürer?

Anal apsenin tedavi sonrası iyileşme süreci bir ayı bulmaktadır.

Makat apsesine hangi krem iyi gelir?

Anal apse tedavisi sonrasında doktorunuz size en uygun olan ilaçları verecektir. Anal apse hakkında detaylı bilgi ve sorularınız için Op. Dr. Demet Ağras ile iletişime geçebilirsiniz.

Makatta top gibi şişlik neden olur?

Anal bölgede şişlik, kızarıklık, irinle dolu bir apse; anal apsenin belirtilerindendir.

Makat Apsesini ne tetikler?

Anal apseye sebep olabilecek durumlar; kronik ishal, şeker hastalığı, makat bölgesine alınan travmalar, crohn hastalığı olabilmektedir.

Ayhan
Dış basur ameliyat fiyati alacaktin
Op. Dr. Demet Ağras
Randevu ve fiyat bilgisi için 0232 421 11 01 numarasından ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anal-fissur-makat-catlagi-tedavisi

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavisi

Anal fissür ya da halk arasındaki tabiri ile makat çatlağı, anüs içinde oluşan ve dış…

Devamını Oku
hemoroid-cesitleri

Hemoroid Çeşitleri

Hemoroid rektumun içinde veya makatın dışında olan damarların şişmiş, genişlemiş hale…

Devamını Oku
lazerle-hemoroid-tedavisi

Lazerle Hemoroid Tedavisi

Lazerle hemoroid tedavisi hemoroid hastalığının tedavisi için yaygın şekilde kullanıl…

Devamını Oku