Hemoroid Nedir?

Hemoroid, bağırsaklarımızın son kısmında bulunan damarların şişmesiyle ortaya çıkan oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur. Halk arasında basur olarak da bilinir. Hemoroid hastalığına sahip bir kişi oldukça fazla rahatsızlık hissine sahip olur. Hemoroid, birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Yaşam tarzı değişikliği ve uygun tedavi yöntemleri ile hemoroidin belirtileri de yönetilebilir.

Hemoroid (basur), anüs ve rektum bölgesindeki damarların şişmesi ve genişlemesiyle ortaya çıkan bir sorundur. Bu şişlik ve genişleme sonucunda, anüs içinde veya dışında ağrı, kaşıntı, kanama ve şişlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hemoroidin farklı evreleri vardır ve semptomlar genellikle evrelere bağlı olarak değişir.

İç ve dış hemoroid olmak üzere iki farklı tipte görülebilir. Hemoroid tedavisi, semptomları hafifletmeye ve rahatsızlığı azaltmaya yönelik şekilde hastaya uygun olarak uygulanabilir.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid belirtileri kişiye göre ve hemoroidin tipine göre değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki belirtiler hemoroid sorunu yaşayan kişilerin gösterdiği semptomlar olarak sıralanabilir.

  • Hemoroid, anüs bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi oluşturur.
  • Hemoroid ile anüs bölgesinde şiddetli kaşıntı hissi görülebilir.
  • Bu hastalıkla birlikte tuvalet kağıdında veya dışkının üzerinde kan lekesi görülür. İç hemoroidlerden kaynaklanan kanama parlak kırmızı, dış hemoroidlerden dolayı görülen kanmaa daha koyu renkte olabilir.
  • Özellikle dış hemoroidlerde anüs bölgesinde şişlik ve topaklanma meydana gelir.
  • İç hemoroidler ilerlediği zamanlarda, bağırsağın içinden dışarı çıkması durumu görülür.

Bu belirtiler genellikle tuvalet yaparken veya uzun süre oturmakla daha belirgin hale gelebilir.

hemoroid-belirtileri-nelerdir

hemoroid-basur-tedavi-yontemleri-nelerdir

Hemoroid Neden Oluşur?

Hemoroid oluşumu nedenleri birçok farklı faktöre bağlı olarak görülebilir. Aşağıdaki maddeler hemoroid oluşumuna katkıda bulunan nedenlerdir.

  • Damarların ve anüs bölgesindeki dokuların zayıflaması, bağırsakların son kısmında bulunan anüs çevresindeki damarların şişmesine ve genişlemesine neden olabilir. Zayıf damarlar, iç basınç arttığı zaman kolayca şişebilir ve hemoroid bu şekilde oluşabilir.
  • Kişinin kabızlık yaşaması, dışkının geçişi sırasında kişinin zorlanmasına ve anüste baskı oluşturmasına neden olacağı için hemoroid ortaya çıkabilir.
  • İshal de anüs bölgesinin tahriş olmasına yol açabileceği için hemoroid oluşumunu meydana getirebilir.
  • Tuvalette uzun süre kalmak, vücudu zorlamak, anüs bölgesindeki damarlara baskı yaparak hemoroid oluşturabilir.
  • Hamilelik sırasında kabızlık gibi sorunlar görülebilir. Kabızlıkla beraber de hemoroid riski artar.
  • Obezite sorunu yaşayan kişilerde, vücut ağırlığı anüs bölgesindeki damarlara baskı yapabilir. Bu durumda obez kişilerin hemoroid sorunu yaşama riski daha yüksektir.
  • Bazı insanların da genetik olarak vücudu hemoroide daha yatkındır.

Hemoroid Tanısı Nasıl Konulur?

Hemoroid tanısı konulabilmesi için öncelikle doktor muayenesi gereklidir. Doktorunuz fiziki olarak anüs ve rektum bölgesini inceler, hemoroidleri tespit etmeye çalışır. İç ve dış hemoroidlerin varlığını, bir eldiven aracılığıyla parmak muayenesi ile anlayabilir. Doktorunuza anlattığınız, yaşadığınız ağrı, kaşıntı, kanama gibi belirtiler de hemoroid tanısı konulmasında yardımcı olacaktır.

Anüs ve rektumun içerisinin daha detaylı incelenmesi için anoskopi veya rektoskopi adı verilen yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler bir ışık kaynağı ve bir tüp içeren özel aletler yardımıyla gerçekleştirilir. Hemoroidin nedenlerini ve daha ince detaylarını anlayabilmek için kolonoskopi yöntemi de uygulanabilir. Kolonoskopi, esnek bir tüpün bağırsakların içini incelemesine denir.

hemoroid-basur-evreleri-nelerdir

hemoroid-nedir

Hemoroid (Basur) Evreleri Nelerdir?

Hemoroid belirli evrelere sahip bir hastalıktır. Bu evreler hemoroidin büyüklüğü, yerleşimi, dışarıya çıkma derecesi gibi unsurlara bağlı olarak belirlenir.

1. Evre: Genellikle iç hemoroidlerde görülen ilk evre, ağrısız şekilde ilerler. Kanama görülebilir ancak bu kanama hafif şekilde belli olur.

2. Evre: Dışkılama sırasında hemoroidler dışarıya doğru çıkar, sonra kendiliğinden içeri girerler. Kaşıntı, kanama, rahatsızlık hissi, ikinci evredeki hemoroidlerde belirgindir.

3. Evre: Bu evredeki hemoroidler dışarı çıkmış olarak görülürler. Muayene ile bu hemoroidler içeriye doğru ittirilebilirler. Kanama, kaşıntı gibi belirtiler daha yaygın şekilde görülür.

4. Evre: Artık son evredeki hemoroidler hem içeride hem dışarıda gözle görülür şekildedir. Hemoroidler dışarıya doğru çıkmış ve geri ittirilemez haldedirler. Ağrı hissi şiddetli şekilde görülür.

Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemoroid yani halk adıyla basur tedavi yöntemleri, hemoroidin derecesine ve hastada yarattığı şikayetlere göre belirlenebilir. Hemoroidin hastanın yaşam tarzı üzerindeki etkisi, tedaviyi planlamada önemlidir. İlk olarak yaşam tarzında bazı değişikliklere gidilmek gerekir. Uzun süre oturmak hemoroid için sakıncalı bir durumdur. Sık sık hareket etme davranışı geliştirilmeli, kabız olmamaya dikkat edilmeli, lifli besinler tüketilmeli ve bol su içilmelidir.

Hemoroid tedavisinde başlarda semptomları hafifletmek için doktorun önerdiği kremler bulunur. Bu ilaçları, merhemleri düzenli kullanmak gerekir. Ağrıyı, kaşıntıyı, iltihabı azaltmaya yardımcı olacaktır. Oturma banyosu da hemoroid tedavisi için doktorların tavsiye ettiği bir yöntemdir.

İç hemoroidlerin tedavisi için lastik bir bantla hemoroide sebep olan damarlar düzeltilir. 3. evredeki hemoroidler için özellikle kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile düzeltilemeyecek durumlarda ve son evredeki hemoroidlerde cerrahi yöntem uygulanabilir.

Hemoroid Tedavisi Hangi Doktora Gidilir?

Hemoroid tedavisi için başvuracağımız doktor öncelikle bu alanda deneyimi ve tecrübesi bulunan bir cerrah olmalıdır. Basur tedavisi için genel cerrahi bölümüne başvurulmalıdır. Genel cerrahlar, hemoroidlerin tespit edilmesi, tanısının konulması, tedavi yöntemlerinin uygulanması konusunda tecrübeli doktorlardır. İç hemoroidler, dış hemoroidler ve diğer anal sorunlar için genel cerrahlar bu konularda uzman doktorlardır.

Hemoroid Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hemoroid olduğu nasıl anlaşılır?

Hemoroid makat bölgesinde ve dışkıda taze kan denen parlak kırmızı kanın görülmesiyle, yine bu bölgede kaşıntı, akıntı ve ağrı olması ile belirti verebilir.

Hemoroid nedir tehlikeli mi?

Hemoroid anal kanaldaki dokularda şişlik, genişleme ve tıkanıklık görülmesine neden olur ve kişi ciddi rahatsızlıklar yaşayabilir.

Hemoroid için ne iyi gelir?

Lif oranı yüksek gıdalarla beslenmek düzenli yürüyüş yapmak, bol su tüketmek ilk evredeki hemoroide iyi gelebilir.

Hemoroid kendi kendine geçer mi?

Hemoroid bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir ancak tekrarlayabilen bir rahatsızlık olduğundan tedavi uygulanması önerilir.

Hemoroid ağrısı nerelere yansıyabilir?

Hemoroid başta makat bölgesi olmak üzere kalça, bel ve bacaklarda ağrıya neden olabilir.

Hemoroid ne kadar sürede iyileşir?

Hemoroidin iyileşme süresi uygulanan tedaviye göre değişir. Lazerle uygulanan tedavide iyileşme süresi daha kısadır ancak açık ameliyatlarda iyileşme 2-3 hafta kadar sürebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anismus

Anismus

Anismus; spastik pelvik taban olarak da bilinen makat kaslarının spazmıdır. Dışkılama…

Devamını Oku
anal-iyilestirme

Anal İyileştirme

Anal iyileştirme, anal bölgenin görünümünü ve şeklini iyileştirmeye yönelik yapılan c…

Devamını Oku
hemoroid-cesitleri

Hemoroid Çeşitleri

Hemoroid rektumun içinde veya makatın dışında olan damarların şişmiş, genişlemiş hale…

Devamını Oku