Hemoroid Çeşitleri

Hemoroid rektumun içinde veya makatın dışında olan damarların şişmiş, genişlemiş hale gelmesine verilen isimdir. Hemoroid kişide kaşıntıya, kanamaya, acı ve ağrı hissine neden olabilir. Hemoroid kanamasının sık görüldüğü durumlarda anal fissür ve kanser gibi farklı hastalıkların da tetkiklerinin yapılması gerekmektedir.

Hemoroid Çeşitleri Nelerdir?

Hemoroid çeşitleri görüldüğü bölgeye göre iç ve dış hemoroid olarak isimlendirilir. İç hemoroidler anüsün ve rektumun içerisinde bulunan normal dışı damar şişlikleri ve genişlemeleridir. Dışarıdan görülmediği ve hissedilmediği için hastalar tarafından fark edilmeyebilir ancak ağrı oluşmadan yaşanan kanamalar bu tip hemoroidin en önemli belirtisidir. Dış hemoroid ise anüsün dışındadır ve dışkılama sırasında ağrı ve kanama görülebilir.

İç Hemoroid

İç hemoroidler anal kanal içerisinde yer alır. Anal kanalın içindeki bu damarların üstü mukoza ile yani bağırsağın iç yüzeyini örten madde ile kaplı durumdadır. Tuvalete çıkma esnasında görülen kanama iç hemoroidi akla getirir. Bu kanama açık renkli taze kanın anal yoldan atılması şeklindedir. İç hemoroidlerde normal zamanlarda ağrı görülmez ancak kanama olmaksızın hemoroid memesi oluşabilir ve makattan dışarıya sarkabilir. Kanama oluşan ve sancı görülen dönemlerde kaşıntı ve kabızlık iç hemoroide eşlik edebilir.

İç Hemoroid Nasıl Anlaşılır?

İç hemoroidler çoğunlukla semptom vermez. Fakat hemoroid görülen damarların makat dışına sarkması kişide bazı şikayetlerin oluşmasına sebep olabilir. Akıntı, ıslaklık hissi, makatta dolgunluk hissi ve rahatsızlık iç hemoroidin habercisi olabilir.

İç Hemoroid Tedavisi

İç hemoroidin hafif şekilde seyrettiği 1. ve 2. evre hastalarda tedavi yaşam şeklini değiştirmek, sağlıklı beslenmek, kabızlığı engellemek ve ağrılı bölgelere sürülebilecek merhemlerle yapılabilir. Ağrı görülen dönemlerde kişi kendisine reçete edilmiş ağrı kesici ilaçları kullanabilir. Ayrıca sıcak suda oturma banyoları da hemoroid ataklarının olduğu dönemde ağrıyı azaltabilir. Tüm bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda band ligasyon, lazer tedavisi gibi girişimsel yöntemler ve ameliyatlar tedavi için seçilecek yöntemlerdendir. Band ligasyon yöntemi ile iç hemoroidler sebebiyle anüsten sarkmış olan pakeler bağlanır. Bu bağlanan doku birkaç gün içinde hemoroid memesini düşürür ve hasta birkaç hafta içerisinde iyileşebilir. Skleroterapi yöntemi de iç hemoroid için tercih edilebilir ve bu yöntemle sorun görülen damar içine sıvı enjekte edilerek tedavi sağlanır.

 

ic-hemoroid-tedavisi

 

Dış Hemoroid

Dış hemoroidler anüsün etrafındaki derinin altında oluşan hassas yumrulardır. Çıkıntı yapacak kadar genişleyen ve hassaslaşan bu damarlarda kan pıhtılaşması olabilir ve tromboz görülebilir. Dış hemoroidlerde sert bir yumru oluşabilir ve anüs ve çevresinde ciddi ağrılar hissedilebilir.

Dış Hemoroid Belirtileri

Dış hemoroid özellikle kabızlık görüldüğünde, ıkınma, zorlanma ve bölgeyi temizleme sırasında ağrıyabilir ve kötüleşebilir. Sık görülen dış hemoroid belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Dışkılama esnasında kanama
  • Anüsün çevresinde şişlik ya da ağrılı yumru hissi
  • Anüs çevresinde kaşıntı ve rahatsızlık
  • Oturma esnasında ağrıların artması durumu

Dış Hemoroid Tedavisi

Dış hemoroidin tedavisinde tercih edilebilen cerrahi yöntemler ve ameliyatsız çözümler vardır. Birinci ve ikinci evredeki hemoroidler iç hemoroidde olduğu gibi oturma banyoları ve yaşam tarzı değişiklikleri ile giderilebilir, bölgeye merhem uygulamaları yapılabilir. Cerrahi tedavi seçenekleri arasında ise hemoroidektomi operasyonu, stapler (longo) ameliyatı, lazer ameliyatı sıralanabilir.

Hemoroid Dereceleri

Hemoroidin 4 farklı derecesi vardır ancak bu evreler birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz.

  • 1.evrede hemoroid gözle görülmez ve anoskop ile tespit edilebilir, az kanama görülür
  • 2.evrede dışkılama sırasında basur memeleri dışarı çıkar ve kendiliğinden içeri girebilir, kaşıntı ve kanama görülebilir.
  • 3.evrede dışkılama sonrasında basur memesini anüs içerisine ittirmek gerekebilir, daha çok ağrı ve kanama görülür rahatsızlık hissi artar.
  • 4.evre son evredir ve elle itmekle ve benzeri yollarda içeriye giremezler, akıntı, rahatsızlık, kanama ve ağrılar rahatsız edici seviyelere gelebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anal-apse

Anal Apse

Anal apse, anüs çevresinde oluşan irin dolu enfeksiyon noktasıdır. Anal apse veya diğ…

Devamını Oku
anal-iyilestirme

Anal İyileştirme

Anal iyileştirme, anal bölgenin görünümünü ve şeklini iyileştirmeye yönelik yapılan c…

Devamını Oku
hemoroid-basur

Hemoroid Tedavisi

Anüs (makat) ve hemen yukarısında bulunan ve hemoroidal damarlar denilen bu yapıların…

Devamını Oku