El-Ayak Siğilleri

El ayak siğilleri biçok farklı şekilde bulaşabilir. Genelde ağrı yapmayan şişlikler şeklinde görülür.

El Ayak Siğilleri Nedir?

El ve ayak siğilleri ayakta oluştuğu zaman ayak tabanında veya topuk bölgesinde, elde oluştuğu zaman parmak üstü, tırnak altı ya da bilek bölgesinde görülen enfeksiyonlardır. Ciltte kabarık ve pütürlü yüzeye sahiptir. Genelde ten renginden daha koyu renkte görülürler. Ayakta görülen siğiller ayakkabı kullanımı nedeniyle sürtünme oldukça acı verebilir ve yürürken rahatsızlık verebilir. Genelde ağrısızdırlar.

El Ayak Siğilleri Neden Olur?

El ve ayak siğilleri, HPV’nin neden olduğu deri lezyonlarıdır. Bu virüsün farklı türleri, cilt yüzeyinde çeşitli türde siğillere neden olur. HPV el ve ayaktaki epitel dokusuna etki eder. HPV’nin

ciltteki mikro yaralanmalara, kesiklere, çatlaklara veya nemli bölgelere girmesi ve epitel hücrelerine enfekte olmasıyla el ve ayak siğilleri oluşur. Virüs cilt hücrelerini kontrol ederek hızla çoğalarak cilt yüzeyinde kabarık veya pütürlü yüzeyler oluşturarak siğil oluşumuna neden olur. El ayak siğilleri şu şekillerde oluşabilir:

  • Cilt teması; temas yoluyla kolayca geçebilir.
  • Nemli ortamlar; nemli ortamlarda virüs daha iyi yaşar ve yayılır. Bu nedenle, spor salonları, yüzme havuzları ve ortak duş alanları gibi yerlerde enfeksiyon riski çok yüksektir.
  • Zayıf bağışıklık sistemi; bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda HPV enfeksiyonlarına karşı daha yüksek risk oluşur.
  • Mikro yaralanmalar; ciltteki kesikler, çatlaklar ya da yaralar, virüsün cilde girmesi için bir giriş noktasıdır. Bu tür yaralanmalar HPV virüsünün cilt hücrelerine girmesini kolaylaştırır.

ayak-sigilleri

el-sigilleri

El-Ayak Siğilleri Teşhisi

El ayak siğilleri görsel muayene ile teşhis edilebilir. Diğer cilt sorunlarından ayırmak için birkaç test yöntemi kullanılabilir. Semptomlar gözlemlenir. Ne kadar zamandır hastada el ayak siğili olduğu, nasıl geliştiği, ağrı ve rahatsızlığın ne boyutta olduğu incelenir. Cilt biyopsisi ile küçük doku örneği alınarak laboratuvar analizi sağlanır. Bu test sonucunda tedavi yönteminin nasıl olacağı belirlenir.

El ve Ayak Siğilleri Bulaşır mı?

El ve ayak siğilleri bulaşıcıdır. Doğrudan temas ya da temas edilen yüzeyler aracılığıyla bu virüs yayılır. Cilt teması yayılması için en büyük etkendir. Siğili olan kişiye dokunmak özellikle siğile dokunup kendine dokunmak bulaşma riskini çok fazla arttırır. Ayrıca ortak kullanım alanları da yayılım için zemin hazırlar. Özellikle nemli ortamlar virüsün yayılma riskini arttırır. Spor salonları, yüzme havuzları, ortak duş alanları bu alanlara örnek gösterilebilir.

Siğil ve Nasır Farkı

Siğil ve nasır ciltte oluşan lezyonlardır. İkisi de cilt üzerinde kabartı ve sertliğe neden olsa da olma sebepleri ve görünümleri farklılık gösterir. Siğiller HPV nedeniyle oluşurken nasırlar cilt sürtünmesi ya da baskı sebebiyle oluşur. Görünüm olarak siğillerin etrafı kalınlaşmış ve cilt tabakasıyla çevrili haldedir. Nasırın yükseklikleri düşüktür ve sert sarımsı ya da beyaz renktedirler. Ayrıca nasırlar siğiller kadar bulaşıcı özellik göstermezler.

El Ayak Siğilleri Tedavisi

El ayak siğilleri tedavisi siğilin türüne, büyüklüğüne ve konumuna göre farklılık gösterir. Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Radyoterapi; en etkin tedavi yöntemidir. Siğil üzerine uygulanarak yüksek frekansta elektrik akımının siğil dokusuna ısı üreterek kullanılan bir yöntemdir. Radyofrekans cihazının ucu siğilin üzerine getirilir. Cilt yüzeyine yakın düşük seviyelerde radyofrekans enerjisi iletimi sağlanır. Bu enerji siğil dokusunu ısıtarak tahrip edip birkaç hafta sonra iyileşmeyi sağlar.
  • Elektrokoterapi: bu yöntemde elektrik akımı kullanarak siğili yakılır. Genellikle lokal anestezi kullanılarak bu işlem yapılır.
  • Lazer Tedavisi: bu tedavi yönteminde siğil dokusunu yok etmek için yoğun ışık enerjisi kullanılır. Daha büyük veya dirençli siğillerin tedavisinde tercih edilen yöntemlerden biridir.
  • Sıvı Nitrojen (Kriyoterapi): sıvı nitrojen kullanılarak siğilin dondurulmasıyla gerçekleştirilen işlemdir. Genellikle daha büyük siğillerin tedavisinde kriyoterapi kullanılır.
  • Siyaloterapi: siğil kimyasal ajanlarla yakılır. Bu işlemde lokal anestezi kullanılması gerekebilir.

Doktorunuza danışmadan herhangi bir tedavi yöntemini uygulamamak gerekir. Özellikle siğilleri sıkma, kesme veya kazıma durumlarında kaçınmak gerekir. Bu tür işlemleri kendi başına uygulamak enfeksiyon riskini artırabilir.