Kıl Dönmesi Tedavisi

Halk arasında kıl dönmesi (pilonidal sinüs) denilen hastalıkta, esasen kuyruk sokumunda deriye açılmış bir ya da daha fazla delik, şişlik ya da apse bulgusu vardır. Vücudun çeşitli yerlerinde görülmek ile beraber, ben esasen kuyruk sokumunda görülen tipi hakkında bilgi vermek istiyorum.

Sık olarak 16-40 yaş aralığındaki erkeklerde görülen bir hastalık olup bayanlarda da görülebilmektedir. Genç yaşlarda görüldüğü için hastaların yaşam kalitesini bozar, iş gücü ve okul aksatma gibi kayıplara neden olur.

Hastalığın Seyri ve Bulguları

Kuyruk sokumundaki deliklerden giren bakteriler bölgede pis kokulu akıntı ve iltihap başlatır. Hastalık enfeksiyon başlayana kadar hiç şikayet vermeyebilir. Hastalar tipik olarak kuyruk sokumunda ağrı, şişlik, oturamama, aralıklı akıntı şikayeti ile başvururlar. İlk zamanda tedavi edilmezse hastalık ilerler ve ağaç kökü şeklinde sinüsler oluşur. Muayene esnasında deliklerden kıl geldiği görülebilir.

kil-donmesinin-tedavisi

kil-donmesi-hastaliginin-nedenleri

Kıl Dönmesinin Tedavisi

Eğer apse oluşmuşsa acil olarak tedavi gerekir. Çünkü hasta ağrılıdır. Oturmak ve yürümekte güçlük çekmektedir. Apse boşaltıldıktan sonra hasta rahatlar ancak bu tedaviden sonra sinüs traktlarına (kılların cilt altında açtığı yol) yönelik olarak tedavi yapılmalıdır.

Hastalığın acil tedavisi dışında bir çok tedavi tipi vardır. Bu amaçla sinüs traktusunun kesilip açık bırakılması, kısmi çıkarma, total çıkarma ve primer kapama veya açık bırakma (marsupializasyon), değişik flep çevirme denilen doku kaydırma gibi klasik ameliyat yöntemleri yapılmaktaydı. Ancak son yıllarda bunların yerini Bascom, mikro sinüsektomi, sinüsotomi ve pit picking gibi çağdaş ameliyat giderek daha yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Yöntemlerin avantajları ve dezavantajları farklı sayfalarda ayrıntılı ele alınacaktır.

Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kıl dönmesi tedavi yöntemleri, hastanın belirtilerine ve kıl dönmesinin yoğunluğuna göre belirlenebilir. Erken dönemdeki hafif kıl dönmesi vakalarında antibiyotik gibi ilaç kullanımı ile tedavi gerçekleştirilebilir. Doktorun önerileri dahilinde kıl dönmesi bölgesine sıcak kompress uygulanması, kıl dönmesinin düzelmesine yardımcı olabilir. Lazer epilasyon ile kıl kökleri tahrip edilebilir bu şekilde kıl dönmesi yaşanması önlenebilir. Düzenli vücut temizliği gibi hijyenik yöntemler de kıl dönmesinin bir daha oluşmasını önleyebilir.

Eğer hastada kıl dönmesi yüzünden apse oluşmuş ise acil olarak tedavisi gerekecektir. Hasta bu durumda oturmakta güçlük çeker. Kılların cilt altında açtığı yolun tedavi edilmesi bir sonraki aşama olarak belirlenir.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi için birtakım yöntemler uygulanabilir. Kıl dönmesi bölgesindeki iltihaplanmayı hafifletmek ve enfeksiyonu boşaltmak için drenaj işlemi gerçekleştirilebilir. Küçük steril bir iğne veya kesikle kıl dönmesi tedavisi yapılır. Kıl dönmesinin tedavisinde lazer kullanılabilir. Lazer ışığı ile kıl kökü hedeflenir ve kalıcı olarak azalma veya yok olma sağlanabilir.

Kıl dönmesi tedavisi ayakta tedavi edilebilmektedir. Lazer ile mikrosinüsektomi operasyonuyla kıl dönmesi tedavisi kolaylıkla yapılmaktadır. Bu operasyonun en büyük özelliği hızlı bir şekilde yapılıp, iş hayatına geri dönüşün kolay şekilde olmasıdır.

Kıl Dönmesi İçin En Uygun Tedavi Hangisidir?

Kıl dönmesi için en uygun tedavi yöntemine, hastanın durumuna göre karar verilmektedir. Erken dönemdeki hafif vakalarda ilaçlar ile enfeksiyon oluşumu önlenebilir ve iltihap azaltılır. Tamamen tedavi etmek için ilaçlar yeterli olmayabilir. Kıl bölgesindeki iltihaplanmayı hafifletmek ve enfeksiyonu boşaltmak için drenaj veya kıl dönmesi açma işlemleri yapılabilir.

Lazer tedavisi bazı kıl dönmesi vakalarında işe yarayan bir yöntemdir. Lazer ışığı ile kıl folikülü tahrip edilir ve kılların azalması ve kıl dönmesi riskinin azalmasına olanak sağlar. Ancak kıl dönmesi vakalarının birçoğunda cerrahi müdahale gereklidir. Kıl dönmesinin oluştuğu bölgenin kesilip çıkarılması, sinüsün yani kılın ilerlediği kanalın çıkarılması işlemleri yapılabilir. Cerrahi müdahale lokal anestezi altında gerçekleşir ve tekrarlama riski de bu şekilde azaltılmış olur.

Kıl Dönmesi Hastalığı Tekrar Eder Mi?

En iyi yapılmış operasyondan sonra bile tekrarlama ihtimali olan bir hastalıktır. Kıl dönmesi Ameliyatı öncesi her hastaya uygun bir ameliyat, operasyonu gerçekleştirecek cerrah tarafından seçilmelidir. Ameliyat sonrası yaranın bakımı, uzun dönemde de bölgenin hijyenine dikkat edilmesi, hastalığın tekrarını önlemede önemlidir. Yaralanmanın çok daha küçük olduğu çağdaş ameliyat tekniklerinde tekrar etme ihtimali büyük kesikle yapılan klasik yöntemlere kıyasla çok daha düşüktür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kil-donmesi-ameliyati

Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl dönmesi genç erkek kitlenin sık görülen cerrahi hastalığıdır. Türkiye’de 18-25 ya…

Devamını Oku
kil-donmesi-nedir

Kıl Dönmesi Nedir?

Halk arasında kıl dönmesi (pilonidal sinüs) denilen hastalıkta, esasen kuyruk sokumun…

Devamını Oku