Meme Ultrasonu

Meme sağlığı, özellikle de meme kanseri için teşhis yöntemleri arasında en sık kullanılan meme ultrasonudur. Mamografi gibi radyasyon içermemesi nedeniyle, her yaştaki insanın rahatlıkla kullanabilmesi önemli bir avantajdır. Ses dalgaları ile görüntü aktaran ve meme dokusundaki sorunları teşhis etmeye yarayan bir yöntemdir.

Meme Ultrasonu Nedir?

Meme ultrasonu yüksek frekansta ses dalgalarının kullanıldığı, meme dokusunu incelemek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Genellikle meme kanseri taraması, kistlerin teşhisi ve diğer meme sorunlarının değerlendirilmesi için kullanılır. Meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir rol oynar. Mamografinin göremediği küçük sorunları teşhis etmek için kullanılır.

Meme Ultrasonu Amacı Nedir?

Meme ultrasonunun amacı, memede bulunan sorunları erken zamanda teşhis etmektir. Özellikle meme kanserinin erken teşhisinde büyük yarar sağlar. Meme dokularını ayrıntılı bir şekilde inceler ve potansiyel sorunları ortaya çıkartır. Genel olarak düzenli yapıldığında memenin sağlığını da izlemeyi amaçlar. Olası sorunları bu şekilde tespit eder.

Meme Ultrasonu Kimlere Yapılır?

Meme ultrasonu, çoğunlukla memesinde bir sorun olduğunu düşünen ve bunun için doktora başvuran kişilere yapılmaktadır. Meme kanseri riski taşıyan kişilere de meme ultrasonu yapılabilir. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kadınlarda, meme kanserinin erken teşhisi için tercih edilir. Özellikle 35 yaş altı kişilerde mamografi yerine meme ultrasonu ile kontrol sağlanır. Hamilelik sırasında röntgenin bir zararı olabileceği için hamile kişilere bu işlemler yerine meme ultrasonu ile bakılabilir. Memesinde bir kitle veya farklı değişiklikler fark eden kadınlar için doktor, bu görüntüleme yöntemini kullanır.

Meme Ultrasonu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Meme ultrasonu, ailesinde meme kanseri bulunan bulunmayan her kadının yaptırması gereken bir işlemdir. Olası hastalıkların erkenden teşhis edilmesinde büyük katkısı bulunan bir tanı yöntemidir. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kadınlara 25 yaşından sonra yılda bir kez mutlaka meme ultrasonu ile bakılmalıdır. Yıllık olarak bu rutin haline getirilmelidir.

Ailesinde meme kanseri geçmişi olmayan kadınlar ise 35 yaşından sonra bir kere mutlaka meme ultrasonu ile kontrol edilmelidir. Buna ek olarak 40 yaşından sonra düzenli olarak mamografi çekimi de yaptırmaları gerekir. Meme sağlığı, rutin olarak kontrol edildiğinde daha olumlu şekilde ilerler.

meme-ultrasonu

meme-ultrasonu

Meme Ultrasonu Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Meme ultrasonu, meme dokusunun incelenmesini gerektiren ve memedeki birçok hastalığın tanısının konulmasında yardımcı olan bir görüntüleme sistemidir. Meme ultrasonu hem kadın hem erkeklerde meme kanserinden şüphelenildiğinde veya memede bir hastalık olduğu düşünüldüğünde başvurulan bir yöntemdir. Mamografi veya meme MR’ı çekildikten sonra da belirlenemeyen bir durum olduğunda meme ultrasonuna başvurulabilir. Hamile kadınlar da gebelik sürecinde meme ile ilgili bir sorun yaşadığında meme ultrasonu yapılabilir. Aşağıdaki hastalıklar, meme ultrasonunun tercih edildiği durumlardır.

  • Memede kist,
  • Meme kanseri,
  • Fibrokistik meme hastalığı,
  • Meme enfeksiyonu,
  • Meme iltihabı

Meme Ultrasonu Ne Kadar Sürer?

Meme ultrasonu, hastanın durumuna göre farklı sürelerde gerçekleştirilebilir. Meme ultrasonu için ultrason cihazı memenin üzerinde ve farklı noktalarda gezdirilir. Ultrason probu denilen cihazın baş kısmı memede yavaşça gezdirilir. O sırada cihazın ekrana yansıyan görüntüsü incelenir. Şüpheli bir nokta fark edilirse daha detaylı bir inceleme ve görüntüleme yapılabilir. Bir sorun olmaması durumunda daha kısa sürebilir, bir sorun varsa o anki görüntü değerlendirileceği için bu süre uzayabilir. Bu ekrana yansıyan görüntüler kaydedilerek bir rapor haline getirilebilir. Meme ultrasonu işlemi hastanın durumuna göre ortalama 20-30 dakika sürebilir.

Kimler Meme Ultrasonu Çektirmeli

Memesinde ağrı, şişlik, kızarıklık veya dokunulduğunda ele gelen bir kitle gibi durumlar mevcutsa, kişi meme ile ilgili bir uzmana başvurmalıdır. Meme ultrasonu, bu gibi sorunların varlığını teşhis etmek için yapılan bir işlemdir. Meme ultrasonu hiçbir risk taşımadığı için, herkese yapılabilen bir işlemdir. Herhangi bir ağrı veya acı da duyulmaz. Sadece bir cihaz başlığına jel sürülerek meme dokusunda hareket ettirilir ve meme dokusunun içerisini bir ekranda görmemize olanak sağlar. Meme ultrasonu düzenli olarak yapılan kişilerde, meme kanserinin erken teşhisi daha kolay olacaktır. Memedeki kistlerin varlığını en iyi görüntüleyen yöntemlerden birisi ultrasondur.

Kimler Meme Ultrasonu Çektirmemeli

Meme ultrasonu aslında memesinde bir sorun görülen kişiler için önerilen bir tetkik yöntemidir. Bundan dolayı aslında memesiyle ilgili bir sorun olmadığı görülen kişilere, doktor meme ultrasonu çekilmesini gerek görmeyebilir. Meme ultrasonu öncesinde kişi doktor muayenesinden geçer. Doktor fiziksel olarak muayene edip, hastanın şikayetlerini dinler. Sonrasında gerekli gördüğü testleri, görüntüleme yöntemlerini isteyebilir. Ultrason haricinde mamografi, meme MR’ı gibi farklı görüntüleme yöntemleri de mevcuttur. Bu yöntemler hastanın durumu için daha uygun olabilir. Doktorunuz da ultrasona gerek duymadan bu yöntemler ile hastalığın teşhisini koymuş olabilir. Bu durumda meme ultrasonu çektirmeye gerek kalmayabilir. Aslında meme ultrasonu zararlı veya riskli bir işlem olmadığı için, doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda herkes için önerilebilir.

Mamografi mi, Meme Ultrasonu mu?

Mamografi meme röntgeni olarak da bilinen, meme ultrasonu gibi memedeki hastalıkları görüntüleme yöntemiyle teşhis edilmesine yardımcı olan bir yöntemdir. Meme ultrasonu ile aynı amaca sahip ancak radyasyon riski içeren bir uygulamadır. Röntgen için uygun olmayan kişiler, meme ultrasonu ile incelenebilir.

Meme Ultrasonu Sonucu

Meme ultrasonu, memedeki hastalıkları teşhis etmeye yardımcı olan bir yöntemdir. Bu işlem sonucunda memedeki sorunlar ortaya çıkar. Ultrason ekranındaki görüntü, memenin iç dokusudur ve herhangi bir problem bu ekranda görünür. Doktor detaylı şekilde ekrandaki görüntü ile değerlendirmede bulunur. Nasıl bir tedavi yöntemi oluşturulacağı da belirlenir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Memede Kitle

Memede kitle, meme dokusunda anormal bir büyüme ya da doku birikimi olarak tanımlanır…

Devamını Oku