Ksantelazma Tedavisi

Ksentelazma cilt üzeriden sarı ya da kahverengi olarak lekeler halinde ciltte görülür. Bu lekeler; alın, yanak, burun üzerinde ya da üst dudak üzerinde oluşabilir. Yağ birikiminin cildin altında olduğu yerlerde ksantelazmalar oluşur. Ksantelazmalar genellikle sağlık sorununa neden olmaz ancak görüntüsünde rahatsızlık duyan kişiler ksantelazma tedavisine başvurabilirler.

Ksantelazma Teşhisi Nasıl Konulur?

Ksantelazma teşhisi için öncelikle fiziksel muayene gerçekleştirilir. Ksantelazma lekeleri görsel olarak incelenir. Lekenin rengi, boyutu, şekli ve nerede olduğu belirlenir. Kişinin hastalık geçmişi değerlendirilerek ksantelazmanın altında yatan nedenler aranır. Lipid metabolizmasında bozukluklar veya da karaciğer hastalığı ksantelazma riskini arttırabilir. Son olarak ise biyopsi uygulanır. Biyopside ksantelazma lekesinden doku örneği alınarak labaratuvarda incelenir.

Ksantelazma Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Ksantelazma genelde cildin altındaki yağ birikiminden dolayı meydana gelir. Ksantelazmanın nedeni tam olarak bilinemez. Oluşumunda çeşitli faktörler etkilidir ve bazı risk faktörleri bulunur. Bu nedenler ve risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Lipid metabolizması bozuklukları; yüksek kolesterol veya trigliserit seviyeleri olan kişilerde ksantelazma riski artabilir.
  • Genetik faktörler; genetik olarak geçebilir. Eğer ailede ksantelazma öyküsü varsa, bireyin ksantelazma geliştirme riski artış gösterebilir.
  • Yaş: genellikle 40 yaşın üzerindeki yetişkinlerde daha sık görülür. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ciltteki lipid birikimi artabilir. Bu durum da ksantelazma oluşma riskini arttırabilir.
  • Karaciğer hastalığı: karaciğer hastalığı olan kişilerde ksantelazma riski artabilir. Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan kişilerin lipid metabolizması etkilenebilir ve ksantelazmanın oluşumuna katkıda bulunabilir.
  • Obezite: obezite, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyelerini etkiler. Bu durum da ksantelazma gelişme riskini artırabilir.
  • Diyabet: lipid metabolizması üzerinde etkisi olan bir hastalıktır. Diyabetli kişilerin ksantelazma riski bulunur.
  • Sigara içmek: ciltteki lipid birikimini artırır ve ksantelazma oluşma olasılığını arttırır.

Ksantelazma Tedavi Yöntemleri Nedir?

Ksantelazma tedavisinde birkaç yöntem kullanılır. Bu yöntem tercihleri lekelerin boyutuna, sayısına, nerede bulunduğuna ve hastanın tercihlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Yaygın olarak kullanılan tedavi şekilleri aşağıda sıralanmış haldedir.

ksantelazma-tedavisi-icin-ameliyatsiz-yontemler

ksantelazma-tedavi-yontemleri-nedir

Kriyoterapi

Kriyoterapi uygulanmadan önce uygulanacak olan bölge uyuşturucu krem ya da lokal anesteziyle uyuşturulur. Kriyoterapi uygulaması aplikatör ya da özel bir cihaz aracılığıyla yapılır. Belirlenen bölgeye sıvı nitrojen ya da başka bir soğutucu gaz bu cihaz sayesinde uygulanır. Böylece hedeflenen doku dondurularak hücrelerin hasara uğraması sağlanır ve yok edilmiş olur. Kısa süren bir işlemdir.

Elektrokoterizasyon

Elektrokoterizasyon uygulamasında uyuşturulan bölgeye özel bir cihaz kullanarak elektrokoteri kullanılır ve ksantelazma lekeleri yakılır. Bu işlem elektrik akımı kullanılarak da yapılabilir. Kısa süre içerisinde yapılabilir. Bu işlemden sonra işlem yapılan bölgede kabuklanma, tahriş ya da kabarma görülebilir. Ancak bu durum birkaç hafta içinde geçmektedir. Büyük ve derin lekelerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Lazer Tedavi

Lazer tedavisi, yoğun, odaklı ve yüksek enerjili ışık ışınları kullanılarak ksantelazma lekeleri tedavi edilir. İşlem yapılacak bölge uyuşturulduktan sonra lazer cihazıyla ksantelazma lekeleri hedef alınarak doku lazerle ısıtılır ve yok edilir. İşlem sırasında uyuşma hissi yaşanabilir.

Cerrahi Tedavi

Ksantelazma lekesini cerrahi olarak çıkarmak için bir cerrahi alet veya lazer kullanılır. Lekenin boyutuna bağlı olarak dikiş atılması gerekebilir. Cerrahi tedavi sonrası, tedavi edilen bölgede kısa süreli bir iyileşme süreci gerekir. Hafif şişlik, kızarıklık ve kabuklanma görülür. Bu genellikle birkaç hafta içinde düzelir. İşlem sonrası doktorunuz tedavi edilen bölgeyi düzenli olarak takip etmek için kontroller planlar.

Elektrikli İğne Tedavisi

Elektrikli iğne tedavisinde bölge uyuşturulup sonrasında özel bir iğneyle dokulara elektrik akımı verilir. Bu elektrik akımı sayesinde leke çıkartılmış olur.

Ksantelazma Tedavisi İçin Ameliyatsız Yöntemler

Ksantelazma için ameliyatsız yöntemler oldukça fazladır. Kimyasal peeling üst deri tabakasını soyarak leke görünümünü azaltmayı sağlayabilir. Hafif ksantelazma lekelerinde işe yarayan bir yöntemdir ancak daha büyük lekeler için farklı yöntemlere yönelmek gerekebilir. Ksantelazma tedavisi için ameliyatsız yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kriyoterapi
  • Elektrokoterizasyon
  • Lazer tedavisi
  • Kimyasal peeling
  • İğneleme (Needling)

Ksantelazma Tedavisinden Sonra İz Kalır mı?

Ksantelazma tedavisinden sonra iz kalması mümkün bir durumdur. Ancak bu tedavi yöntemine ve uygulanışına bağlıdır. Kısa süreli olarak işlem yapılan bölgede kabuk ya da iz oluşabilir. Ancak tedavi sonrası uygulamalarla izin kalıcı olması engellenebilir.

Ksantelazma Hangi Bölüm Bakar?

Ksantelazma için dermatoloji bölümüne başvurmak gerekir. Dermatoloji cilt hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Ksentelama da cilt üzerindeki yağ birikimi sonucu meydana gelen oluşumlardır. Bu sebeple cildiye yani dermatolog ksentelazmayı teşhis ve tedavisinde etkin rol oynar. Plastik cerrahlara da bu işlem için başvurulmaktadır.

Ksantelazma Ameliyatı Fiyatı

Ksantelazma ameliyatı fiyatı birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Ksantelezmanın büyüklüğüne, yapısına, tedavi yöntemine göre ksantelazma fiyatı değişiklik gösterir. Ksantelazma ameliyatının fiyatı hakkında kesin bir bilgi almak için bir dermatoloğa veya plastik cerraha başvurmak gerekir. Muayene sonrasında, lekenin özelliklerine ve tedavi seçeneklerine göre özel bir tedavi planı oluşturulup fiyat hakkında bilgi verilebilir.

Ksantelazma neden çıkar?

Genelde kolesterol ve lipoproteinlerin birikmesi sonucu ortaya çıksa da bazen kesin nedeni bilinemeyebilir.

Ksantelazma tehlikeli mi?

Ksantelazma tehlike oluşturmasa da oluşumuna neden olan durum tehlikeli olabilir. Yağ birikimi oluştuğunu haber verebilen ksantelazmalar bu sebeple tehlikeli durumları bildiriyor olabilir.

Ksantelazma tekrar olur mu?

Ksantelazma tekrarlayabilir. Tekrarlama sebebi yapılan işlemden dolayı değildir. Kan yağı metabolizması bu duruma neden olabilir.

Göz üstündeki yağ bezesi aldırma ameliyatı ne kadar sürer?

Oldukça kısa süren bu işlem yaklaşık 20 dakika kadar sürmektedir.

Göz üstündeki yağ bezesi ameliyatsız nasıl geçer?

Göz üstündeki yağ bezesi için kullanılan yöntemler; kriyoterapi, elektrokoterizasyon, lazer tedavi, elektrikli iğne tedavisi şeklinde sıralanabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yag-bezesi-lipom

Yağ Bezesi (Lipom)

Yağ bezesi, cilt altında bulunan bir tür yumuşak dokudur. Lipom olarak da bilinen bu …

Devamını Oku